maanantai 7. kesäkuuta 2010

Mattojen uusintaViikonloppuna oli taas aikaa veneilyharrastukselle. Päätin toteuttaa mattojen uusinnan, joka oli alunperin tarkoitus tehdä jo ennen vesillelaskua.  Alkuperäisten mattojen pitkä osuus oli tehty useasta palasta, eikä matto ylettänyt peräpenkin jalkatilaan asti. Itse ajattelin tehdä pitkän osuuden yhdestä palasta ja etupenkkien jalkatilojen matot omista paloistaan.Veneen "alkuperäiset" matot.


Lähdin tekemään mattoja siten, että ensin tein aaltopahvista sabluunan, jonka mukaan sitten leikkasin varsinaisen maton. Sopivaa pahvia ei kotoa löytynyt, joten kävin hakemassa Prismasta remontoijan aaltopahvia. Hintaa 15 metrin aaltopahvirullalla oli 10.90 euroa. Mattojen tekoon rullasta meni reilu viisi metriä. Lisäksi ostin Prismasta kunnon ammattilaisten sakset, jotka maksoivat 24.90. Kunnon saksille oli muutenkin tarvetta.

Ensin leikkasin aaltopahvista aiemmin mittaamieni mittojen mukaisen sabluunan. Asetin sabluunan veneen lattialle ja tarkensin sabluunaa maalarin teipin avulla vastaamaan tarkalleen veneen lattian muotoja.


Ensimmäinen sabluuna.

Viimeistelty versio enimmäisestä sabluunasta.


 Ensimämisen viimeistellyn sabluunan perusteella leikkasin aaltopahvista varmistuksen vuoksi toisen sabluunan ja mallasin sitä veneen lattialle. Sabluuna asettui lattiaan virheettömästi, joten mitat oli tiedossa ja eikun mattokauppaan.Toinen sabluuna.

Mattoa kävin ostamassa Kodin Terrasta (Terassimatto 133cm lev.). Tarvitsin mattoa 2.35 metriä ja sen hinnaksi tuli yhteensä 23.27 euroa. Metrihinta siis 9.90 euroa.

Pahvisabluunan avulla piirsin paksulla tussilla mattokankaan alapintaan viivat joita pitkin leikkasin maton oikeaan muotoonsa. Leikkauksen jälkeen asetin maton veneen lattialle ja viimeistelin vielä leikkauksia, että matto asettuu ilman kurttuja lattialle. Maton leikkaaminen kunnon saksilla oli helppoa.

Sabluunan avulla piirretty maton muoto. Muotoon leikattu matto.

Sama homma pienemmille jalkatilan matoille ja kokonaisuus oli valmis. Aikaa meni muutama tunti ja lopputuloksesta tuli todella hyvä. Veneen ilme muuttui sisätiloista kerralla paremmaksi. Muutos oli jopa suurempi kuin patjojen uusinnan jälkeen.

 
Uudet matot paikalleen laitettuna.


Jalkatilan uusi matto.

Mattojen uusinta oli siis todella kannattava teko, eikä hintakaan päätä huimaa. Suosittelen ehdottomasti kaikille, joiden matot on vuosia vanhat. Vertaa vaikka ensimmäistä ja kahta viimeistä kuvaa :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti