tiistai 7. kesäkuuta 2011

Vuokraveneen kuljettajankirja

Tällä kertaa miehistön pätevyys karttui vuokraveneen kuljettajankirjan muodossa. Laivurin kursseihin verrattuna tämän pätevyyden suoritus oli pikkujuttu. Pätevyys mahdollistaa huviveneen kuljettamisen (max. 12 matkustajaa) korvausta vastaan, kunhan kyse ei ole säännöllisestä reittiliikenteestä. Lisäksi pystyy vuokraamaan 12-24 metrisen veneen miehittämättömänä.

Jyväskylässä tämän yhden illan mittaisen kurssin järjesti Kansalaisopisto. Kurssin lisäksi oli erillinen tenttitilaisuus, jonka järjesti Trafin virkamies virka-aikaan.

Tenttitilaisuuden yhteydessä pätevyyskirjan hakemista varten tarvittiin seuraavat paperit:
- Henkilöauton ajokortti tai sen hankkimiseen tarvittava lääkärintodistus
- Voimassa oleva EA1 todistus
- Käytännöntodistus veneen kuljettajan taidoista (esim. paikallinen veneilyseura kirjoittaa)Ikää pätevyyskirjan hakijalla on oltava vähintään 18 vuotta. Itse tentissä oli 20 kysymystä, joista osa oli karttatehtäviä. Kartta on saaristonavigoinnin kurssilta tuttu Carta Marina ja sitä käyttäen määritettiin aluksen sijaintia, sekä tunnistettiin annetuista koordinaateista karttamerkkejä. Muut kysymykset liittyivät karkeasti ottaen seuraaviin aiheisiin:
- Päällikön vastuut
- Väylä ja karttamerkkien tunnistus
- Väistämisvelvollisuus
- Eksymän määritys
- Aluksen katsastukseen liittyvät yleiset asiat
- Vuokravenelain yleiset asiat

Hintaa pätevyyskirjalle tulee yhteensä 119 euroa, josta 15 euroa oli kansalaisopiston kurssimaksua. Opiskeluihin liittyvät lakitekstit löytyvät suoraan netistä ja Saaristonavigoinnin kirja oli jo ennestään olemassa.


Lisätietoja:
Trafi: Vuokraveneen kuljettajankirja
Trafi: Vuokravenemääräykset tulevat voimaan 26.4.2010

3 kommenttia:

  1. Minulla kun on rannikkolaivurin pätevyys, niin joudun tenttimään vaan nuo pykäläosuudet.Olisiko noista lakiteksteistä netissä jotain linkkejä?

    VastaaPoista
  2. Voi kiitos pikaisesta vastauksesta!
    Mahtavaa!

    VastaaPoista